search
top

Letaki, brošure


tisk letakov

Letaki

Letak je učinkovito promocijsko sredstvo. Letake tiskamo v barvah na kakovostne papirje gramature od 120 do 300 g, možno jih je tudi plastificirati ali lakirati. Tako letaku lahko damo mat ali sijaj izgled, obenem pa mu povečamo obstojnost.


Pogosti standardni formati / dimenzije letakov so:

A6: 148×105 mm

A5: 210×148 mm

“Amerikanka”: 210×100 mm

“CD / kvadrat”: 120×120 mm

“Večji kvadrat”: 150×150 mm

A4: 297×210 mm


Pri pripravi letakov razen osnovnih vodil estetike ter podajanja informacij ter splošnih navodil za grafično pripravo ne veljajo posebne omejitve ali pravila, tako da imejte v mislih le:

 • varčujte s papirjem in tiskajte na manjši format obojestransko
 • informacija naj bo takoj in jasno vidna: KAJ, KDAJ, KJE, ZAKAJ
 • na letak ne nizajte preveč vsebine in informacij, letak je v osnovi ”mali plakat”
 • debelino papirja izberemo glede na tip vsebine, namen letaka ter način distribucije in življenjsko dobo letaka / promocije


 • Brošure

  Tisk brošur


  Brošure so prodajno orodje, ki prinaša poglobljeno informacijo o produktu. Imajo znatno več vsebine kot npr. letak ali plakat. Pri izboru velikosti upoštevajmo velikost in izgled ostalih materialov, da bodo brošure usklajene z ostalo podobo naših promocijskih gradiv. Upoštevajmo tudi dejavnike kot je pošiljanje po pošti, vlaganje v mape ali fascikle, prilaganje k obstoječim produktom ipd.

  Pri brošurah običajno uporabljamo nekoliko debelejši papir, okvirno od 150-200g. Če so prepognjene svetujemo žlebljenje (big), da pri zlaganju papir ne poka.

  Pri vsebinski pripravi brošure se osredotočite tudi na prodajno sporočilno vrednost – navedite vanjo glavne prednosti vaše ponudbe, dokazila o prekašanju konkurence ter odgovore na morebitna vprašanja, ki bi jih potencialni kupec želel. V nasprotju z letakom, bo brošuro nekdo podrobneje pogledal zato, ker si bo želel razjasniti vprašanja in dvome, ter se prepričati ali je ponudba resnično ustrezna zanj.

  Poznamo več tipov brošur, ki jih delimo po namembnosti – brošure za direktno pošto (ki stranko obveščajo o naši ponudbi in jo nagovarjajo k nekemu dejanju), le-tem lahko dodamo tudi možnost kupona za dodatne informacije. Ko se stranka odzove ji pošljemo brošuro za t.i. “follow up”, torej nadaljevanje provotne ponudbe, v kateri poskušamo pri nekomu, ki je izrazil zanimanje za našo ponudbo, vzbuditi emocije. V te brošure običajno dodamo tudi izjave zadovoljnih uporabnikov, reference in druge dejavnike, ki potencialnega kupca vzpodbudijo k naročilu.

  Brošure ki se nahajajo na mestu nakupa (npr. v trgovini), t.i. POS (Point of sale) brošure so namenjene potencialnim kupcem, ki jih naša ponudba sicer zanima, pa se v tistem trenutku ne morejo odločiti, zato želijo vzeti brošuro domov in “prespati” zadevo. V takih materialih je dobro vzbuditi radovednost in željo kupca, ter z detajli pojasniti prednosti. Dodatno prednost doda morebitna ugodnost ob hitri reakciji.


  Ne glede na to, kje in kako bo našo brošuro dobil potencialni kupec je brošuram skupen glavni namen – bralca morajo prepričati v naročilo (nakup) naše ponudbe. Navajamo 9 korakov, ki vam bodo pri tem pomagali:

  Identificirajte tipičnega kupca in komunicirajte direktno z njim. Pokažite, da razumete njegove potrebe in njegove skrbi, nato pa predstavite svojo rešitev zanje. Skozi brošuro pokažite odgovore na vse morebitne zadržke pred nakupom in skrbi.
  Dober naslov in uvodna vrstica sta ključnega pomena, da bo nekdo podrobneje pogledal tudi v notranjost brošure. Upoštevajte tudi dejstvo, da “slika pove več kot 1000 besed”, zato naj slikovni material (slike – ilustracije, simboli, fotografije) dopolnjujejo osnovno misel.
  Če nekdo bere vašo brošuro, ste pridobili njegovo pozornost in s tem izkazuje neko resnost in interes. Informacije v brošuri naj bodo zato relevantne in pomembne, ne zasipajte bralca z nepotrebnim balastom. Pred pripravo si naredite skico ali načrt, kako potencialnega kupca peljete od začetnega zanimanja prek konkretnih razlogov in informacij do naročila. Za poenostavitev in večjo preglednost uporabite tudi grafične prikaze, ilustracije, tabele.
  Z vsebinsko bogatimi, a kratkimi, privlačnimi in jasnimi podnaslovi dosežemo preglednost in vzbujamo zanimanje za drobnejši tekst. Če bi podnaslove združili v kazalo, bi nam na kratko morali izpostaviti vse odlike naše ponudbe. Pazimo na jasnost in razumljivost brez balasta. Primer: Namesto stavka “Naša storitev vam naredi življenje lažje” bi bilo bolje rečeno “Olajšajte si življenje z ”našo storitvijo”. Zlato pravilo: Če z naslovom vzbudimo ali odgovorimo na dvom bralca, bo gotovo iskal odgovor ali pojasnilo v nadaljevanju.
  Sam izgled brošure naj bo v skladu z vsebino, predvsem pa “čist” in profesionalen. Izogibajte se nekakovostnim ali amaterskim fotografijam ali risbicam. Brošura z vašo stranko komunicira tudi po vizualni plati in govori o vas kot podjetniku. Fotografije naj bodo pozitivne, navdihujoče in skladne s tekstom. Pomembna je tudi skladnost s podobo podjetja (logotipom, imenom) kar mora biti vidno, a ne prevladujoče. Opazni naj bodo tudi kontakti (morda spletna stran, telefon ipd.) ter druge možnosti stika oz. naročila. Izdelana naj bo na primernem materialu, odvisnem tudi od vaše ponudbe. Pretirana bahavost se nikoli ni izplačala, pazite tudi na to, da bo format (velikost, način zlaganja) uporabniku prijazen.
  Govorite z bralcem, fokusirajte se na njegova potencialna vprašanja. Ne uporabljajte strokovnih izrazov ali žargona, bodite jasni in razumljivi. Bralca popeljite korak po korak skozi celotno vsebino.
  Ko nekdo vzame brošuro v roke, naj jo prelista in prebere do konca, ker v njem vzbudimo željo po takojšnjem vedenju celote, podobno, kot pri dobrem romanu z zapletom, ki ga kar ne moremo odložiti. Stopnjujmo vsebino, pri čemer si pomagamo tudi z slikovnim materialom in peljimo bralca do končne stopnje – odločitve za nakup.
  Izjave uporabnikov, posebej znanih oseb ali podjetij, referenčne liste ter garancija na zadovoljstvo so dejavniki, ki povečajo kredibilnost in olajšajo odločitev za nakup. Uporabite jih premišljeno.
   
  Telefon, faks, email, sms, spletni klepet, skype … ali pa kupon s klasično pošto, ni važno. Omogočite strankam več načinov komuniciranja in nakupa, ponudite različne možnosti naročila in plačila. Čim hitreje, enostavneje in ugodneje lahko naroči vašo ponudbo, več je možnosti, da je posel sklenjen preden si utegne premisliti.


   


  Se vam zdi vse skupaj preveč komplicirano? Pokličite nas na brezplačno številko 080 30 33 vsak delovnik med 9. in 17. uro in pomagali vam bomo ali pošljite email sporočilo!

  Tisk brošurBrošure so prodajno orodje, ki prinaša poglobljeno informacijo o produktu. Imajo znatno več vsebine kot npr. letak ali plakat. Pri izboru velikosti upoštevajmo velikost in izgled ostalih materialov, da bodo brošure usklajene z ostalo podobo naših promocijskih gradiv. Upoštevajmo tudi dejavnike kot je pošiljanje po pošti, vlaganje v mape ali fascikle, prilaganje k obstoječim produktom ipd.

  Pri brošurah običajno uporabljamo nekoliko debelejši papir, okvirno od 150-200g. Če so prepognjene svetujemo žlebljenje (big), da pri zlaganju papir ne poka.

  Pri vsebinski pripravi brošure se osredotočite tudi na prodajno sporočilno vrednost – navedite vanjo glavne prednosti vaše ponudbe, dokazila o prekašanju konkurence ter odgovore na morebitna vprašanja, ki bi jih potencialni kupec želel. V nasprotju z letakom, bo brošuro nekdo podrobneje pogledal zato, ker si bo želel razjasniti vprašanja in dvome, ter se prepričati ali je ponudba resnično ustrezna zanj.

  Poznamo več tipov brošur, ki jih delimo po namembnosti – brošure za direktno pošto (ki stranko obveščajo o naši ponudbi in jo nagovarjajo k nekemu dejanju), le-tem lahko dodamo tudi možnost kupona za dodatne informacije. Ko se stranka odzove ji pošljemo brošuro za t.i. “follow up”, torej nadaljevanje provotne ponudbe, v kateri poskušamo pri nekomu, ki je izrazil zanimanje za našo ponudbo, vzbuditi emocije. V te brošure običajno dodamo tudi izjave zadovoljnih uporabnikov, reference in druge dejavnike, ki potencialnega kupca vzpodbudijo k naročilu.

  Brošure ki se nahajajo na mestu nakupa (npr. v trgovini), t.i. POS (Point of sale) brošure so namenjene potencialnim kupcem, ki jih naša ponudba sicer zanima, pa se v tistem trenutku ne morejo odločiti, zato želijo vzeti brošuro domov in “prespati” zadevo. V takih materialih je dobro vzbuditi radovednost in željo kupca, ter z detajli pojasniti prednosti. Dodatno prednost doda morebitna ugodnost ob hitri reakciji.


  Ne glede na to, kje in kako bo našo brošuro dobil potencialni kupec je brošuram skupen glavni namen – bralca morajo prepričati v naročilo (nakup) naše ponudbe. Navajamo 9 korakov, ki vam bodo pri tem pomagali:

  Identificirajte tipičnega kupca in komunicirajte direktno z njim. Pokažite, da razumete njegove potrebe in njegove skrbi, nato pa predstavite svojo rešitev zanje. Skozi brošuro pokažite odgovore na vse morebitne zadržke pred nakupom in skrbi.
  Dober naslov in uvodna vrstica sta ključnega pomena, da bo nekdo podrobneje pogledal tudi v notranjost brošure. Upoštevajte tudi dejstvo, da “slika pove več kot 1000 besed”, zato naj slikovni material (slike – ilustracije, simboli, fotografije) dopolnjujejo osnovno misel.
  Če nekdo bere vašo brošuro, ste pridobili njegovo pozornost in s tem izkazuje neko resnost in interes. Informacije v brošuri naj bodo zato relevantne in pomembne, ne zasipajte bralca z nepotrebnim balastom. Pred pripravo si naredite skico ali načrt, kako potencialnega kupca peljete od začetnega zanimanja prek konkretnih razlogov in informacij do naročila. Za poenostavitev in večjo preglednost uporabite tudi grafične prikaze, ilustracije, tabele.
  Z vsebinsko bogatimi, a kratkimi, privlačnimi in jasnimi podnaslovi dosežemo preglednost in vzbujamo zanimanje za drobnejši tekst. Če bi podnaslove združili v kazalo, bi nam na kratko morali izpostaviti vse odlike naše ponudbe. Pazimo na jasnost in razumljivost brez balasta. Primer: Namesto stavka “Naša storitev vam naredi življenje lažje” bi bilo bolje rečeno “Olajšajte si življenje z “našo storitvijo”. Zlato pravilo: Če z naslovom vzbudimo ali odgovorimo na dvom bralca, bo gotovo iskal odgovor ali pojasnilo v nadaljevanju.
  Sam izgled brošure naj bo v skladu z vsebino, predvsem pa “čist” in profesionalen. Izogibajte se nekakovostnim ali amaterskim fotografijam ali risbicam. Brošura z vašo stranko komunicira tudi po vizualni plati in govori o vas kot podjetniku. Fotografije naj bodo pozitivne, navdihujoče in skladne s tekstom. Pomembna je tudi skladnost s podobo podjetja (logotipom, imenom) kar mora biti vidno, a ne prevladujoče. Opazni naj bodo tudi kontakti (morda spletna stran, telefon ipd.) ter druge možnosti stika oz. naročila. Izdelana naj bo na primernem materialu, odvisnem tudi od vaše ponudbe. Pretirana bahavost se nikoli ni izplačala, pazite tudi na to, da bo format (velikost, način zlaganja) uporabniku prijazen.
  Govorite z bralcem, fokusirajte se na njegova potencialna vprašanja. Ne uporabljajte strokovnih izrazov ali žargona, bodite jasni in razumljivi. Bralca popeljite korak po korak skozi celotno vsebino.
  Ko nekdo vzame brošuro v roke, naj jo prelista in prebere do konca, ker v njem vzbudimo željo po takojšnjem vedenju celote, podobno, kot pri dobrem romanu z zapletom, ki ga kar ne moremo odložiti. Stopnjujmo vsebino, pri čemer si pomagamo tudi z slikovnim materialom in peljimo bralca do končne stopnje – odločitve za nakup.
  Izjave uporabnikov, posebej znanih oseb ali podjetij, referenčne liste ter garancija na zadovoljstvo so dejavniki, ki povečajo kredibilnost in olajšajo odločitev za nakup. Uporabite jih premišljeno.
  Telefon, faks, email, sms, spletni klepet, skype … ali pa kupon s klasično pošto, ni važno. Omogočite strankam več načinov komuniciranja in nakupa, ponudite različne možnosti naročila in plačila. Čim hitreje, enostavneje in ugodneje lahko naroči vašo ponudbo, več je možnosti, da je posel sklenjen preden si utegne premisliti.  Se vam zdi vse skupaj preveč komplicirano? Pokličite nas na brezplačno številko 080 30 33 vsak delovnik med 9. in 17. uro in pomagali vam bomo ali pošljite email sporočilo!


  Naročite letake, brošure zdaj!


   

  Naročilo letakov, brošur

  top