search
top

Od skripte do knjige


Izdajate svojo knjigo? Skripto, učbenik, leposlovje? Nudimo tisk in vezavo v različnih oblikah.


Nekaj osnovnih pojmov o knjižnih izdajah:

Notranjost običajno tiskamo na brezlesni (nepremazni) papir z gramaturo med 80 in 100 grami. Ovitek je običajno premazni, plastificiran ali lakiran z višjo gramaturo, kartonom ali trdo vezavo.
V izdajah, kjer kombiniramo barven in črnobel tisk je odvisno od vezave potrebno število barvnih oz. črnobelih strani definirati glede na tiskovno polo (liste oz. snopiče). To najlažje dosežemo tako, da je barvna vsebina sredinsko umeščena (ali ob ovitke).

broširna / šivanje z žico

Enostavno kot zvezek – celotna vsebina je prepognjena na pol in sredinsko speta – kot pri šolskem zvezku. Možnost do cca 100 strani 80g papirja. Uporabljajo se mehkejše platnice.

broširna / rezkano broširano

Posamične liste se s posebnim strojem zareže, nanje nanese lepilo ter nato ovije s platnico. Tovrstne knjižne izdaje so znane kot “mehka vezava”. Ponekod lahko liste med seboj v hrbtu še sešijejo, vendar običajno to ni potrebno.

trda / italijanska vezava

Platnica je odtisnjena na papir, ki je nalepljen na lepenko in doseže debelino cca 2mm. Notranji listi so v snopičih sešiti med seboj. Tako dobimo trdo vezavo, ki je nekajkrat dražja od mehke, je pa tudi najbolj prestižna.

metalbind

Je izpeljanka trde vezave, ki ima kovinski hrbet (nanj ni mogoče tiskati) ter platnice s simulacijo usnja ali tekstila, na katere lahko odtisnemo poljuben tekst z zlatostiskom ali pa nalepimo potiskano naslovnico.

spirala

Spiralna vezava je lahko kovinska (bela, srebrna, črna) ali coilbind – plastična z neskončnim navitjem (bela, črna, prozorna). Obstaja v številnih dimenzijah / debelinah. Prednjo in zadnjo stran tiskovine zaščitimo z debelejšim kartonom oz. prozorno PVC stranjo.Naročilo knjig

top